:: دوره 23، شماره 3 - ( 9-1402 ) ::
جلد 23 شماره 3 صفحات 110-97 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه اثربخشی روش درمانی تحلیل رفتار کاربردی( ABA )و روش درمانی-آموزشی(TEACCH ) بر بهبود مهارت‌های اجتماعی و درک کلامی در کودکان مبتلا اختلال طیف اتیسم
رمضان حسن زاده 1، آمنه عزیزی1 ، سیده علیا عمادیان1
1- دانشگاه آزاد اسلامی ساری
چکیده:   (792 مشاهده)
هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی روش درمانی تحلیل رفتار کاربردی (ABA) و روش درمانی- آموزشی (TEACCH) بر بهبود مهارتهای اجتماعی و درک کلامی در کودکان مبتلا اختلال طیف اوتیسم بود. روش: مطالعه حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش اجرا از نوع درون‌گروهی (تک‌‌آزمودنی) است. در این پژوهش از طرح چند خط پایهای با استفاده از روش و افراد مختلف استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را همه دانشآموزان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در دوره ابتدایی استان مازندران در سال تحصیلی 1397- 1398 تشکیل میدهند. گروه نمونه شامل چهار نفر در دو گروه و در هر گروه دو نفر عضو هستند که به‌صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، مقیاس رشد اجتماعی وایلند و مقیاس وکسلر کودکان بود. آزمون‌های آماری در این پژوهش عبارت بودند از تحلیل دیداری و آماری و نیز بررسی روند تغییرات در آزمودنی. روش مداخله بهصورت مشاهده خط آزمودنی در خط پایه و آموزش بسته مداخلات و نیز پیگیری روند تغییرات بود که در مدت دو ماه زمان برد. یافتهها نشان داد، که تأثیر روش درمانی تحلیل رفتار کاربردی (ABA) و روش درمانی- آموزشی (TEACCH) بر بهبود مهارتهای اجتماعی و درک کلامی در کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم متفاوت است و با توجه به شاخص‌های بهبود (83/8 و 15/13 برای مهارت اجتماعی) و (نمرات 160 و 100 برای درک کلامی) روش درمانی- آموزشی (TEACCH) سهم بیشتری دارد. نتیجه گیری: مطالعه نشان داد روش درمانی TEACCH با توجه به ماهیت ساختارمند نسبت به روش درمانی ABA در بهبود مهارت های اجتماعی و درک کلامی در دو آزمودنی مؤثرتر بود.
شماره‌ی مقاله: 7
واژه‌های کلیدی:  تحلیل رفتار کاربردی، روش درمانی- آموزشی تیچ، مهارت‌های اجتماعی، درک کلامی، اختلال طیف اوتیسم.
متن کامل [PDF 720 kb]   (181 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/12/6 | پذیرش: 1401/2/20 | انتشار: 1402/10/2


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 23، شماره 3 - ( 9-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها